RAMS

RAMS

Regionaal Archeologisch Museum a/d Schelde

"Het Regionaal Archeologisch Museum a/d Schelde (RAMS) herbergt de grootste collectie archeologische vondsten uit het West-Vlaamse deel van de Scheldevallei. Het focust op objecten die dateren uit het Steentijden, over de Romeinen tot de tijd van de Merovingers."


NAAR AANLEIDING VAN COVID-19

Het RAMS is open.

Wij vragen elke bezoeker zich vooraf te registreren, het aantal bezoekers op éénzelfde moment is beperkt tot 10, het dragen van een mondmasker is verplicht.


ga naar gratis ticket om je online te registreren

Het RAMS ligt sinds 1996 aan de rand van het waterwinningsgebeid te Kerkhove waarop van de jaren 1970 tot 1990 intensief op een archeologische site opgravingen werden verricht. De ontdekkingen vanop deze opgraving staan centraal in de RAMS, ze worden verder gesitueerd in een ruimer archeologisch, historisch en geografisch kader aan de hand van recente vondsten en onderzoek afkomstig van diverse sites gelegen in de brede regio van de Scheldevallei.


Naast het museum beschikt het RAMS ook over een unieke openluchtvisualisatie van twee grondplannen van gebouwen uit de Romeinse periode. Ze werden ingepland op de originele vondstplaats en op ware grootte. Het betreffen een houtbouw uit de 1ste eeuw n.Chr. en een 3de eeuwse steenbouw.


Als derde pijler beschikt het RAMS over een archeologisch depot en studiecentrum waar de fysieke vondsten en de opgravingsdocumenten van een 25-tal archeologische sites afkomstig uit gans West-Vlaanderen bewaard worden. 

3D modellen van archeologische vondsten te bezichtigen in het RAMS

Voor onderzoek kunnen studenten, geïnteresseerden en professionals steeds toegang krijgen tot zowel het depot, de opgravingsdocumenten als de tentoongestelde stukken. Het RAMS streeft ernaar om in samenspraak met de collectiebeheerder van het museum hierrond een open beleid te voeren. Een deel van de collectie kan ook via onze online databank geconsulteerd worden.


Ligging & Contact


Rijtstraat 4

8581 Avelgem-Waarmaarde


tel 0497/68.00.32

museum@vobow.be

 Openingstijden


Vrij bezoek elke tweede zondag van de maand: 13u - 17u30


Op afspraak: 0497/68.00.32 of museum@vobow.be